Централата на потребителите в Германия предупреждава, че в ориза се съдържа арсен, а неорганичният арсен причинява рак. Затова трябва да се внимава, колко ориз общо се консумира. Отказът от употреба изцяло не е наложителен.
Снимката е взета от тук: http://moemeni.mk/?cs_sostojki=orizovi-biskviti |
Често оризът съдържа арсен, независимо дали е био, кафяв, бял или друг вид ориз. Все пак хората, които употребяват традиционно много ориз, както и малките деца трябва да внимават. Неорганичният арсен вреди на нервите и на кръвоносните съдове дори в малки количества. Освен това може да повлияе негативно на заболявания на сърдечно-съдовата система. Препоръчителна дневна доза няма засега обаче. Като цяло човек не може да се предпази от поемането на неорганичен арсен, тъй като той представлява елемент от почвата.
Продукти като оризони (оризови бискити) и оризова каша обаче биха могли да съдържат по-концентрирано количество арсен. А именно тези продукти са за бебета и малки деца предназначени. Затова от 1ви януари 2016та в Европейския съюз важи максимална горна граница на количеството на неорганичен арсен в ориза, оризовите бисквити, оризовите вафли, крекери, оризоните и оризовите сладкиши. Особени регулации има за производителите на оризови продукти за кърмачета и малки деца.
Въпреки това може вашият наследник, който яде редовно ориз, оризони, оризова каша и пие оризово мляко (което е предимно био), да бъде натоварен с арсен. Затова Федеративната служба за оценка на риска в Германия предупреждава родителите да не захранват децата си изключително с оризови продукти. Тези продукти трябва да се приемат в ограничено количество и да бъдат заменяни с други продукти от различни зърнени култури.
Човек не трябва да се лишава съвсем от оризовите продукти, но трябва да внимава, защото на опаковката не е задължително да пише, откъде произлиза този ориз. Азиатският ориз например е много повече натоварен с арсен, отколкото европейският. За децата, които имат цьолиакия (непоносимост към глутен) се предлагат продукти на базата на царевица, просо, елда, амарант, киноа и други като алтернатива. За последните три прочети тук.
Началото на декември 2017та беше проведено изследване в Германия от организацията Фууф Уотч, за да се установи, какво е количеството арсен в хранителните продукти за деца. Установи се, че производителите се опитват да намаляват арсена в продуктите си. Изследвани бяха 18 бебешки храни на фирмите Alnatura, Bebivita, dm, Hipp,
Holle, Rossmann и Sunval. Целия резултат от теста може да видите тук. Все пак ще спомена няколко продукта. Например пробата на Хипп - "Ябълкови оризони" е съдържала почти четири пъти повече арсен, отколкото тази на Хипп дъщерната фирма "Бебивита" и техните "Оризони с ябълково-мангов вкус".
Моят опит: Не бих казала, че ние ядем често ориз. По-скоро е рядко. Въпреки това на моето бебе бяха любими оризоните. Те са много удобни за път, тъй като може дълго време да се съхраняват и не цапат. За следобедна закуска също са подходящи. В много магазини продават такива закуски от царевица или спелта, която аз изключително препоръчвам. Единственото, което съм внимавала е, да не съдържат добавена морска сол за бебето под година. Има такива, които са натурални и са без сол. При ядковите и зърнените "млека" също има доста голям избор - просо, спелта, бадеми, кашу, соя и тн. А, ако решиш да си го правиш сама у вас, ще ти излезне и доста по-евтино. Тогава можеш да вземеш всякакъв вид ядки.
П. на 1,1 година. |
П. на 9 месеца. |
Тъй като получих доста въпроси относно ориза, реших да задълбоча статията с още данни от изследвания.
На въпроса - какво става с народи, които традиционни употребяват много ориз, не намерих еднозначен отговор в смисъл на "да, те страдат повече от това или това заболяване". Реално няма дългосрочно изследване на вредата на арсена в такива количества, специално погълнат от ориз, върху организма. Обаче намерих друг вид изследвания. Неорганичният арсен се намира в почвата и преминава от нея в културите, които консумираме. Уви, по начинът си на разтеж, оризът е допълнително натоварен от него, за разлика от други зърнени например. Не можем да изключим напълно арсена, които поглъщаме, но в някои възрасти и периоди трябва да го минимализираме! Например: арсенът, както и други тежки метали, преминават през плацентата. По време на бременност трябва да се минимализира. Освен това преминава и през кърмата : Arsenic easily crosses the placenta and even moderate exposure to arsenic during pregnancy has been associated with adverse health outcomes in the fetus Inorganic arsenic is found at low levels in breast milk; thus, exposure is thought to be low for solely breast-fed infants” (https://www.fda.gov/downloads/Food/FoodScienceResearch/RiskSafetyAssessment/UCM486543.pdf 24та страница).
На въпроса - какво става с народи, които традиционни употребяват много ориз, не намерих еднозначен отговор в смисъл на "да, те страдат повече от това или това заболяване". Реално няма дългосрочно изследване на вредата на арсена в такива количества, специално погълнат от ориз, върху организма. Обаче намерих друг вид изследвания. Неорганичният арсен се намира в почвата и преминава от нея в културите, които консумираме. Уви, по начинът си на разтеж, оризът е допълнително натоварен от него, за разлика от други зърнени например. Не можем да изключим напълно арсена, които поглъщаме, но в някои възрасти и периоди трябва да го минимализираме! Например: арсенът, както и други тежки метали, преминават през плацентата. По време на бременност трябва да се минимализира. Освен това преминава и през кърмата : Arsenic easily crosses the placenta and even moderate exposure to arsenic during pregnancy has been associated with adverse health outcomes in the fetus Inorganic arsenic is found at low levels in breast milk; thus, exposure is thought to be low for solely breast-fed infants” (https://www.fda.gov/downloads/Food/FoodScienceResearch/RiskSafetyAssessment/UCM486543.pdf 24та страница).
Другото е в
най-крехка възраст на захранването на малките деца. Говори се тук
за деца под
четири години. Тук става въпрос за това, че е доказано
неблагоприятно влияние на арсена, погълнат в тази възраст. Това влияние се
показва след години, дори след 25 години, след спиране на осезаем прием на
ориз. В тази връзка арсенът се свързва с рака на белия дроб и рака на пикочния
мехур.
„The toxic effects of chronic
arsenic exposure have been mainly associated with studies of health effects in adults due, in part, to the
limitations of conducting studies using children as test subjects and, in part, due to the
difficulties in measuring developmental deficient endpoints in young subjects.
There is evidence that increased cancer in adults may occur as a result of exposure
during childhood. In particular, an ecological study of a Chilean cohort
exposed to elevated levels of arsenic over a 12-year period early in life
reportedan increase in lung and bladder cancer that peaked 25 years after the
elevated exposure had stopped (21ва страница).
В това изследване накрая има и табели, на който му се задълбочава,
доста е интересно. Табели за смъртност при неродени, в ембрионална възраст или
смърт при малки деца. „We focused
on these endpoints for two reasons. The first was because there is strong
scientific evidence that pregnancy and early childhood are “windows of susceptibility”
to the toxic effects of metals The second reason was because FDA’s sampling of
infant rice cereal, a commodity that often makes up the majority of an infant’s
diet, was demonstrated to have high (average = 120 ppb) levels of inorganic arsenic“. (пак там, 24та стр. )
Изследването
е американско, а знаем, че там една от първите храни, които се дава при
захранване, е оризова каша.
Специално на въпроса, колко ориз
на ден, седмица на каква възраст е допустимо. Такъв отговор точен няма. Няма
точни данни, кои оризи, кои марки и видове, колко съдържат. Знае се, че оризът, произведен в Азия е
натоварен в пъти повече, от този, произведен в Европа. В него се съдържа не
само арсен, но и кадмий. За това има данни в друго изследване, което намерих.
То е проведено 2015та в 15 провинции в Китай, където предимно се отглежда ориз.
Резултатите са потресаващи за количеството неорганичен арсен както в белия,
така и в кафявия ориз. http://www.cfsa.net.cn:8033/UpLoadFiles/news/upload/2015/2015-08/7a5612f9-baff-402d-a8fe-f04d1f6ea67d.pdf
Април 2014та пък излиза статия на
Грийпийс, където те говорят за излследване, в което е намерен кадмий в ориза в
Източна Азия.
"In some
locations of the study, the researchers found soil containing cadmium levels
more than 200 times the national health standard, adding to a growing body of
evidence that parts of the country’s soil are heavily degraded after decades of
fast industrialization and high economic growth. All but one of the rice
samples exceeded the maximum level of cadmium in rice for human consumption in
China."
За детските храни и количествата,
които са допустими. В първото цитирано изследване има няколко вероятности,
описани в табели, изчислени на базата на хипотези за намаляване на порциите
ориз на седмица и намаляване на количеството неорганичен арсен в бебешките
храни. За това повече на страница 89-92. Общо взето два пъти седмично оризови
продукти не са проблем.
Няма коментари:
Публикуване на коментар