Тази рецепта я поставям в категория 8+ месеца, но с условието, че ядете като цяло тези съставки във вашето семейство. Както знаем, бебетата се запознават с различните вкусове още от утробата в зависимост, какво е яла майката. Следващият период на кърмене вече отново ги запознава със семейната трапеза и хранителните навици на майката. Така че, ако никога не си яла джинджифил или люто, може да изчакаш бебето да стане и на годинка или повече преди да пробва. Но, ако обожаваш люто, то най-вероятно на него няма да му е непознато. В страните от Азия, Африка и Южна Америка, където хората се хранят с много по-люта храна от Балканите, децата също го ядат от невръстна възраст. Тази рецепта не е люта, тъй като аз не ям люто, понякога може би пикантно, но ще напиша, какво люто би било подходящо. Рецептата е веганска.
Продукти за 4 порции:
1-2 глави лук
1-2 моркова
1 тиквичка
4-5 картофа
1-2 червени чушки
1 чаша ориз
150 мл кокосово мляко
2 лъжици олио
вода, къри, кориандър на прах, кимион
50мл соев сос
Възможност за варианти: В зависимост от сезона - през пролетта може да е с тиквичка, а през есента - тиква тип Хокайдо, сладък картоф също може да си пасне. В манджата може да бъде настърган или нарязан на тънко и джинджифил, ако обичаш по-пикантно.
Начин на приготвяне:
В тенджера се слага вода да заври. Като заври се добавя една чаша ориз. Аз използвам басмати, защото по-малко слепва, но може и друг вид ориз да се използва (за ориза по-подробно прочети тук). През това време лукът се обелва и се нарязва на едро. Чушката също се нарязва на едро. Заедно се задувашат в олиото. Като омекнат към тях се прибавят картофите и морковите, които са нарязани на едри кубчета. В една купичка се смесват водата, което е около 100 мл, соевият сос и 2 супени лъжици къри на прах. Аз купувам такова, което е съвсем малко пикантно, но има и къри миксове, които са много люти. Добавят се в купичката и другите подправки. Трябва да изглежда като течна кашичка. Допълнително сол не слагам, тъй като соевият сос е достатъчно солен. Изсипва се купичката в тигана при зеленчуците и под похлупак се оставят да къкрят около 15 минути. Тук е моментът, когато се добавя и джинджифилът и тиквичката. Когато картофите и морковите омекнат, котлонът се спира и се добавя кокосовото мляко, което преди да бъде отворено, трябва добре да е разклатено. Манджата трябва да е с доста сос, който се смесва с ориза.
За любителите на лютото тази манджа върви най-много със Sriracha сос. Внимание! Сосът е доста лют и са достатъчни няколко капки, за да се подлюти цялата чиния.
П. на почти 3 години - според нея вилицата е за зеленчуците, а лъжицата - за ориза:)
Няма коментари:
Публикуване на коментар