12-18.01.2016 (7 месеца)
"Скъпа П.,
през
тази седмица бяхме на гости на другите ти баба и дядо, демек моите родители. През тази седмица ти
не хапна много, но пък ние ти предлагахме почти всеки ден различни неща. В
началото на периода ти беше сигурно малко стресирана, че отново си на ново
място. Сложихме те и на друго столче – едно старо, много хубаво, но уви ниско и
може би ти не се чувстваше като част от нашето хранене. В началото ти
направихме броколи, морков и картоф на пара, тъй като баба Мариана има такъв
уред, който е много удобен и запазва повече витамините, отколкото обикновеното
варене. В следващите дни на табличката пред теб беше слагано карфиол, морков,
картоф, броколи, червено цвекло, ябълка на пара, печена дюля на фурна и банан,
и авокадо пресни. От тези неща ти хареса най-много червеното цвекло и ябълка на
пара. Уви, ябълката стана по-кашкава, а цвеклото остана по-твърдичко. Всички
тези зеленчуци и плодове се нуждаят от различно време на обработката. Нооо на
всичко ще се научим. Другото, което беше абсолютно добре прието и харесано от
теб, беше печената дюля."
Както вече написах, моето дете беше захранено зимата и това бяха сезонните плодове и зеленчуци, които са типична за нашата географска ширина, с изключение на банана и авокадото, които са внос и се предлагат целогодишно. Ако захранвате лятото, може да предложите диня, пъпеш, краставица, домат, праскова, кайсия, печена чушка и много други. Препоръчвам храненето на цялото семейство с оглед на полезността и запазване на природата, да бъде ориентирано към сезонно-регионалната кухня. Това не означава, че не бива чат-пат да се ядат продукти, които са внос или нетипични и екзотични. Просто като цяло гледай да не пътуват хиляди километри до магазина, защото това неминуемо означава да са обрани зелени и евентуално да са пръскани с препарати, за да доузреят след това.
Дневник на захранването - шеста част.
Дневник на захранването - шеста част.
Няма коментари:
Публикуване на коментар