Ето че настъпи есента и дойде и сезонът на тиквите. Едни от любимите ястия на нашето семейство са с различни по вид тикви. Сега ще ти рпедставя основната рецепта на австрийска супа с тиква. Рецептите на супата от тиква, така популярна за този сезон в Австрия, може да варира от семейство до семейство точно, както у нас рецептите за баница или боб се различават. Затова аз избрах една лесна рецепта, която позлвам като основна и понякога променям. Тази рецепта я препоръчвам за дечица, които се захванват по ЗВБ и вече умеят малко да ядат с лъжичка. Друг вариант би бил, ако родителят слага по малко в лъжичката и дава на детето то само да я поднесе към устата си. За по-бързите деца са нужни две лъжички. Докато едната вече е изпразнена, другата се пълни. Още по-прост вариант за най-малките е топването на парче хляб в супата и даването й по този начин чрез смукане на хляба.
Продукти:
за супата:
1 малка тиква „Хокайдо”
1-2 картофа
1-2 моркова
сол и черен пипер на вкус
за украсата:
1 лъжица на порция кисела сметана
1 лъжица на порция олио от тиквени семки
магданоз, босилек и тиквени семки по желание
Картофите и морковите се обелват и се нарязват на средно големи парчета.
Слагат се да се варят. Тиквата се нарязва, ако е „Хокайдо” - не е нужно
да се бели, защото кората е мека. Трябва да е оранжева тиква. Слагат се
подправките - сол, черен пипер, може и бульон по избор.
В тази смес има даже и сладък картоф. |
С лъжичка се слага отгоре от сметаната, поръсва се с тиквеното олио. По избор може да се доукраси с обелени тиквени семки, магданоз или босилек.
П. на две години. |
Няма коментари:
Публикуване на коментар