Две събития тази седмица бяха повод за тези две цветни манджи. Единият е Хелоуин, тъй като в магазините продаваха зеленчуци в причудливи цветове - лилави и жълти моркови, лилави картофи и др. Тези зеленчуци не са боядисани, както може някой да предположи. Това са съвсем естествени сортове и принадлежат към биоразнообразието на нашата планета. Както в родината на царевицата има над 50 000 сорта, така там, има и сортове картофи, които не са познати на нас, европейците. Това например са тъмно лилавите картофи, които съществуват над 200 години. От над 10 биват култивирани и в една провинция в Германия. Те са почти черни отвън и лилави отвътре. Вкусът им е сладникав и прилича на вкуса на кестена.
При приготвяне запазват цвета си, не оцветяват другите зеленчуци. Но при белене, оцветяват ръцете.
Вторият повод за тези две манджи беше вчерашният Ден на веганизма. Тъй като на 1ви ноември ние празнуваме Деня на будителите, реших на втори да сготвя две изцяло вегански гозби. Искам само да спомена, че такъв тип храна ядем често, въпреки че не сме вегани.
И така реших, за да е още по-цветно всичко да направя за детето една порция картофи трикольори на пара.
От сладкия картоф около 1/3, един обикновен жълт картоф и три лилави картофа. Нарязах ги на ленти, за да са удобни за хващане и ги сложих в кошничката за приготвяне на пара. С малко вода на дъното за по-малко от 10 минути бяха готови.
За украса сложих и една розичка броколи:
С остатъка от картофите, заедно с още два жълти и още два лилави, напривих през това време и една манджа на тенджера, тип гювеч.
Лук, жълта чушка, жълт и лилав морков, три вида картофи, броколи, гъби, магданоз, 3 скилидки чесън, дафинов лист, чубрица и малко сол.
Получи се страшно вкусно и затова моят съвет е: ЕКСПЕРИМЕНТИРАЙ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар