петък, 4 август 2017 г.

Дневник на захранването ( Шеста част, 7 месеца)

19-29.01.2016 (7 месеца)

Скъпа П.,
През тази седмица ние бяхме на почивка на Гьолечица, защото искахме да караме ски на Мальовица. Бяхме отседнали в станцията на Софийския университет. За да можем да караме, бяхме взели първо родителите на тати- твоите баба и дядо, а после другите ти баба и дядо-родителите на мама. В тази станция ядяхме в столова, където нямахме избор какво да ти готвим и даваме. Така, че се бяхме подготвили с няколко неща: от София бяхме взели едно авокадо, два-три банана, едни оризови бисквити. В последствие тати купи от Самоков и едни био-бисквитки от лимец, които ти давахме за закуска. На третия ден имаше за обяд кремсупа от картофи с кротони, които ние ти натопихме в супата и ти дадохме няколко парченца. На теб много ти се усладиха. Освен това ти дадохме няколко пъти коричка хляб, натопена в нашата манджа. За всеки случай бях взела и едно малко пюренце от бял морков, в което топях парче хляб или оризовите бисквити. През тази седмица опита за първи път и съвсем малко парченце сварен жълтък. Като цяло захранването през този период не беше много успешно, не само, защото беше на ново място (ние ти бяхме взели столчето), ами и защото ти имаше няколко дена температура. Въпреки това този период ни доказа, че човек не бива да се смущава от това, че ще пътува, а може винаги да импровизира и да предложи на бебето си разнообразна храна. Хубавото на този период беше, че ти присъстваше на масата с нас по три пъти на ден, в определени часове, тъй като тогава беше храненето в столовата и нямаше как да те оставим на пода. Но ти се забавляваше с нас доста."

Какво е това?
Малко ще го поразмажа....
Ще го пробвам:)
В този пост искам да започна и темата за важността от добрата хигиена на бебешката уста като превенция от поява на кариеси и други проблеми в бебешка възраст. 
Първата снимка на П. как си мие зъбите. 7 месеца.
Хигиената на бебешката уста трябва да започне още с появата на първото зъбче. На нашето дете му се появиха първите две зъбчета почти едновременно. Това бяха предните две долни зъбчета, т.нар. резци. Това стана около средата на шестия месец, около 20тина дни преди да започнем захранването. Аз се бях подготвила вече с един накрайник от марля, четка и паста без флоурид и още същата вечер се опитах с накрайника да почистя зъбчето. Уви, здравите бебешки венци ме захапаха доста силно. Това се повтори и на другата вечер. Болката си беше осезаема и реших, че това с накрайника явно не е нашият подход. Още на другата вечер връчих четката на П., намокрена само с вода да я дъвче. След като излезнаха и горните резци, започнах да измивам първо аз леко зъбчетата с паста, а после да оставям бебето само да си играе, чешайки венците си. Зъболекарите в Германия препоръчват родителите да мият зъбите на децата си до започване на училище (6 години), тъй като моториката на децата не е развита достатъчно, за да измият зъбите си от всички страни. До две годишна възраст се препоръчва ползването на паста с флоурид вечер, а сутрин-без, за да не се получи натрупване, което да повреди емайла. След две годишна възраст може да се мие и сутрин, и вечер с една и съща детска паста с флоурид. В следващи статии ще продължа да говоря по тази тема, защото здравите млечни зъби са предпоставка за здрави постоянни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какаови мъфини с боровинки (8+ месеца)

Това е една лесна и вкусна рецепта за дечица. Мъфините хем са какаови, хем не са шоколадови и тежки. Много добър избор за празници или гости...