петък, 28 юли 2017 г.

Промяна в изпражненията след започване на захранването



Изхождането

При всяко едно захранване, независимо от вида, идва и неминуемо въпросът за изпражненията. Какво е нормално? Колко? Как изглежда и мирише? Това са въпроси, които касаят майките още от раждането на бебето. Освен дали наддава, това е и едно от  доказателствата, дали бебето е здраво и дали се храни достатъчно. Как трябва да се реагира, ако възникне проблем, като запек или разстройство?
При въвеждането на нова, твърда храна, неминуемо се променя видът и честотата на изхожданията.Това се случва и при класическото захранване с пюрета и каши. При захранване с цели парчета храната обаче е по-видима, тъй като тя не е дообработена и досмляна. Всъщност и при класическото захранване храната не бива усвоявана докрай. Проблеми с честотата, като запек най-често се наблюдават и тук. Затова има препоръки да се „въвеждат“ нови храни, като се редуват затягащи и разслабващи. Това е един вид доказателство, че не целите парчета докарват запек на бебето, захранено по ЗВБ. Тоест проблемът не е при изхода, а по-скоро вътре в самите черва. Досега бебето е свикало на мляко, независимо, дали е кърма или АМ. И изведнъж стомахът трябва да свикне да преработва и други храни. Именно и това е една от причините да се препоръчва бебето да бъде до шести месец на мляко (ако е на кърма има и други причини, като голямо количество имуноглобулин А, който предпазва стените на червата и пречи на бактериите да преминат през тях. Виж препоръката от СЗО). Тогава се смята, че стомахът му е вече достатъчно „узрял“.
При ЗВБ-захранване отначало се откриват малко „доказателства“ за погълнатата храна. Моето бебе отначало си смучеше, изучаваше, разглеждаше и хвърляше парчетата. Може би около седмица след това, аз видях и първите „доказателства“. Трябва да се има предвид, че различните храни започват да придават съвсем различни отенъци на акото. Знаете, че и на възрастните акото не е винаги един и същи цвят, мирис и консистенция, в зависимост от погълнатите храни. Е, тук може да се удивите от почти целия спектър на дъгата:) И всичко това е нормално. Когато бебето започне да поглъща повече храна, след около месец-два, акото ще промени и мириса си. Това също е нормално. То ще стане и по-гъсто. Няма вече да е като на пеленаче, само на мляко. След като П. започна да хапва по половин нещо - например парче картоф, дюля или ябълка, се появи и запек. Стомахът й още не се беше настроил на новата храна. Досега тя се изхождаше всеки ден, понякога по два пъти на ден. Изведнъж започна да прави паузи от три дена. Понякога си свиваше крачетата, но като цяло беше в добра кондиция. Освен това, когато акаше, видимо се напъваше. Аз започнах да се притеснявам. Има различни видове храни, които могат да повлияят положително на перисталтиката. Това са например сливи, сок от киснати във вода сушени сливи, круши, овесени ядки, повече течности, като предлагане на вода и естествено повече мляко и др. В зависимост от сезона, могат да се намерят плодове и да се предложат на бебето в подходящ вид. Те могат да бъдат на пара, сурови или запечени. Всичко това не трябва да повлиява на решението за захранването, както и човек не бива да се оставя да бъде убеден от хора, които са за класическото захранване, като роднини, приятели и педиатри, че това захранване не е добро и натоварва стомаха на бебето и затова то се запича. Ако имаш все пак съмнения за алергия или някакъв сериозен проблем, консултацията с лекар, най-добре специалист, е задължителна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какаови мъфини с боровинки (8+ месеца)

Това е една лесна и вкусна рецепта за дечица. Мъфините хем са какаови, хем не са шоколадови и тежки. Много добър избор за празници или гости...