сряда, 6 септември 2017 г.

Дневник на захранването (Осма част, 10 месеца)



03.05.2016 (10месеца и 1/2)

"Скъпа П.,

Днес за първи път ти яде с вилица.  Дадохме ти малка виличка за сладкиш. Тъй като го реших спонтанно, не бях купила специална виличка за деца със заоблени върхове. Тати малко се притесни да не се нараниш. Аз ти забучвах разни неща като картоф, пилешко месо, тиквичка и лукче и ти ги ядеше. В началото ти беше доста смешно. Явно странно стои отгоре върху вилицата едно парче месо. :) Като цяло бързо схвана как се борави. Но ще мине известно време преди ти да започнеш сама да си набучваш.  Вече хапваш по няколко пъти на ден с нас и то доста сериозни количества. Това си личи и по памперса. Като цяло мога да кажа, че имаме едно заместено хранене около обед."

Мога да кажа, че на около 10 месеца вече имахме едно "заместено" кърмене и това ми даваше малко по-голямо спокойствие, че мога да отсъствам за няколко часа или да оставя бебето на някого. Не, че е имало на кого, освен на таткото:), на когото имах доверие още след 3тия месец да я оставям и той се справяше идеално да я гледа и да я извежда за по 2-3 часа навън. Но това заместено кърмене определено вече ми даваше усещането, че детето расте и се отделя лека по-лека от мен и става все по-самостоятелно. Все пак кърменето си остана основно през първата година и чак на около 1,2 месеца намалихме бройката сучения през деня до 2-3. През нощта кърменето си оставаше все още на около 3 часа. 
През този месец ние отново пътувахме и столчето беше неотлъчно до нас. Бебето се справяше страхотно на всякъде и обираше овациите на хората около нас. 
 И малко снимки с лъжица на щастливо 10 месечно с лъжица:)


Примерно меню от този период, естествено може да се даде и по-рано. Зелени аспержи, чери домати, сьомга и розмарин. Всичко това запечено в тавичка с малко зехтин. 
ВНИМАНИЕ! Сезонът на пресните аспержи е само от средата на март до края на юни. През останалите сезони могат да се купят консервирани в буркани. Всички други месеци са от парници и евентуално с много торове и нитрати. Яде се частта, която е под земята. При зелените се взима тази, която вече се е показала над земята. Ако усетите промяна в миризмата на урината на детето, не се притеснявайте, това е нормално. Аспержите стимулират бъбреците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какаови мъфини с боровинки (8+ месеца)

Това е една лесна и вкусна рецепта за дечица. Мъфините хем са какаови, хем не са шоколадови и тежки. Много добър избор за празници или гости...