вторник, 19 декември 2017 г.

Амарант, киноа и елда – псевдозърнени за бебета?



Снимката е взета от сайта на Немско дружество по хранене


Изследователският институт за детско хранене в Дортмунд посочва наличието на опасни свойства при псевдозърнените храни. Тези свойства на веществата в псевдозърнените могат да окажат нездравословно влияние върху стомахчетата на кърмачетата и малките деца. Техният стомашно-чревен тракт е все още недоразвит и затова при тях е по-особено.

Растението амарант се защитава чрез дъбилни и горчиви вещества срещу вредителите. Дъбилните вещества на амаранта затрудняват усвояването на витамините и минералите. Освен това те възпрепятстват различни ензими на стомашно-чревния тракт и затрудняват оползотворяването на протеина от храната.  Достатъчният прием на витамини и минерали в особено важен за децата. Те се нуждаят от тях, за да растат и да се развиват нормално.

Горчивото вещество Сапонин пък защитава киноата. То се съдържа в обвивката на зърното. Сапонините могат да дразнят стената на червата, която е пропусклива за вредни вещества и алергени. Освен това сапонините могат да нанесат щети на кръвните клетки.

Тези два псевдозърнени продукта биват пречистени преди продажба, но все пак е непознато, колко от дъбилните и горчиви вещества са останали. Особено киноата е освен измита и обелена. Въпреки това остава неизвестно, каква част от сапонините все пак се съдържат в нея след тези процедури. Нагряването на тези вещества ги прави безвредни. Немското дружество по хранене (Deutsche Gesellschaft für Ernährung) съветва на деца под две годишна възраст да не се дават храни с киноа.
Елдата пък използва отбранителното вещество „фагопирин“, което се съдържа в обвивката на зърното и придава червеникав цвят. Продаваните в търгоската мрежа опаковки обикновено съдържат обелена елда. Въпреки това не можем да сме сигурни, дали не е останало от фагопирина. При приема на фагопирин чрез обвивката на елдата кожата може да стане чувствителна към слънчевата светлина.  

Освен това искам да бъде подчертано, че киноата и амаранта обикновено трябва да пропътуват хиляди километри, за да достигнат до нашата трапеза, което ги прави особено натоварващи околната среда храни. Вместо тях за приготвянето на храната на вашите бебета може да се използват пълнозърнеста паста, картофи, просо, овес, спелта, ечемик или понякога и ориз.
За възрастни и деца над 2 години употребата на псевдозърнени продукти не е проблематична. Просто измийте добре амаранта, елдата и киноата с топла вода преди приготвянето им.
Особено ценно в тях е съдържанието на неживотински протеин и минералните вещества като желязо, магнезий и калций. Ценното на тези растителни протеини е съдържанието на есенциални аминокиселини лизин, тритофан и цистин. Аминокиселините са градивните елементи  на протеина. Те са именно за това есенциални, защото тялото не може да си ги произведе само. Високото и качествено съдържание на протеини, както и двойната доза желязо спрямо житото, правят псевдозърнените изключително ценни, особено за хората, които не ядат или ядат малко месо.  

Взето от интернет:
https://www.bzfe.de/forum/index.php/forum/showExpMessage/id/43458/page1/31/searchstring/+/forumId/8

https://www.famillesuisse.ch/infos/amarant-quinoa-und-buchweizen-erst-ab-zwei-jahren

Научното становище на Немското дружество по хранене:
http://www.dge.de/wissenschaft/weitere-publikationen/fachinformationen/amaranth-quinoa-buchweizen-kinderernaehrung/




1 коментар:

Какаови мъфини с боровинки (8+ месеца)

Това е една лесна и вкусна рецепта за дечица. Мъфините хем са какаови, хем не са шоколадови и тежки. Много добър избор за празници или гости...