сряда, 27 септември 2017 г.

Примерно меню ЕСЕН 2 (ньоки, тиква, сирене, салвия)

Ньоки с тиква, салвия и сирене
Тази лесна, вкусна и полезна есенна манджа я пробвах наскоро в един ресторант и веднага реших да я представя и вкъщи. Досега не бях готвила ньоки, защото веднъж бях пробвала преди години и меката им консистенция хич не ми хареса. Това ястие обаче толкова апетитно ухаеше от съседната маса, че веднага си го поръчах и наистина останах очарована. Ньоките са италиянски, но се срещат и в алпийската кухня, както и в южно-немската, под наименованието нокен или нокерлн. Има два вида. Едните са направени от картоф, а другите от пшеница. Аз използвах картофени готови ньоки от магазина в опаковка от 500гр.
Продукти:
Ньоки (Gnocchi) 500гр
парче оранжева тиква, сорт Хокайдо
3 листа салвия (градински чай)
бяло саламурено сирене или фета сирене
вода
олио
сол 

В тенджера с вряща, подсолена вода се изсипват ньоките. Първоначало те потъват на дъното на тенджерата. Огънят се намалява и когато ньоките се издигнат на повръхността, са готови и се вадят, като се изцеждат с цетка или гевгир. Като цяло им трябват около 6-7 минути. 
В тиган се загрява малко олио и нарязаната, обелена тиква се задушава за около 3-4 минути. Добавя се ситно нарязаната салвия и изцедените ньоки. Тиквата оцветява олиото в светло оранжев цвят и самите ньоки също. Сипва се в чинии и се настъргва или натрушава сирене отгоре. Много лесно и бързо, а в същото време ефектно. 


Моето дете досега не беше яло ньоки и като цяло не беше много ентусиазирано. Все пак изяде около 4-5 и обра всичката тиква и сирене. Мисля, че се дължи на това, че не е свикнала с тази консистенция. Обмислям да пробвам рецептата с обикновени сварени картофи. На нас с мъжа ми много ни хареса.
Ако рецептата се предложи с варени картофи и е въведено вече сирене, може да се даде и на дете на около 10-11 месечна възраст. Тъй като ньоките са от пакет, а не домашни, бих казала, че тази рецепта е за деца над една година. 

Внимание!  Употребата на салвия намалява кърмата!

Добър Апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какаови мъфини с боровинки (8+ месеца)

Това е една лесна и вкусна рецепта за дечица. Мъфините хем са какаови, хем не са шоколадови и тежки. Много добър избор за празници или гости...