неделя, 24 декември 2017 г.

Киш с кори за баница



След всичките предколедни приготовления се оказа, че ми остават точно три кори от пакето, който ползвах за тиквеника. Чудих се, какво точно да направя и реших да експериментирам и да направя един киш, но вместо с бутер тесто, да употребя корите. Получи се много вкусно и всичко вкъщи го харесаха. Плънката също я импровизирах, като основното за киша - яйца, сметана и вид тесто си остана. Традиционно кишът произлиза от Франция и по-скоро от областта Лотарингия. Той представлява кръгло запечено ястие, което отдолу има гъсто тесто, а отгоре има плънка на основата на яйца и мляко. Наименованието произлиза от елзаската дума "Kichel" или  "Kuechel", което пък на немски е "Kuchen" (сладкиш, тъй като се пече в кръгла форма, вид Тарте).

Продукти:
кори за баница:)
3 яйца
250 гр заквасена сметана
2 супени лъжици пълнозърнесто брашно
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
малко масло за намазване на тавичката и задушаване на зеленчуците
малко олио за намазване на корите отгоре
1 червена чушка
5 печурки
малко парче праз лук
2 скилидки чесън
100 гр бяло сирене
няколко стръка магданоз

Намазах тавичка с масло и я покрих с корите, като част от тях излизаха от края на тавичката. Тази част после я използвах, за да захлупя и направя като ранд самия киш.
В една купа разбърках брашното, бакпулвера, сметаната и прибавих яйцата, като след всяко яйце разбивах с вилица. Задуших с малко масло праза, чушката и гъбата. Добавих ги в купата към брашното, сметаната и яйцата. 
Нарязах на ситно магданоза и чесъна и тях също ги добавих в сместа. Натруших вътре и бялото сирене. Цялата смес я изсипах внимателно в тавичката, а след това загънах крайщата на корите. 
 Отгоре ги намазах с малко олио, за да не загорят. 
Пекох на 180° на вентилатор в предварително загрята фурна около 30 минути. 

За плънка по принцип може да се сложи спанак, праз, лук, сьомга, броколи, пилешко, броколи, бекон или кашкавал. Каквато комбинация ще ти хареса. 

ДОБЪР АПЕТИТ!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какаови мъфини с боровинки (8+ месеца)

Това е една лесна и вкусна рецепта за дечица. Мъфините хем са какаови, хем не са шоколадови и тежки. Много добър избор за празници или гости...