сряда, 28 февруари 2018 г.

ЗВБ - Началото

Всяка първа крачка в живота ни е споходена от трепети, вълнения и страхове. Захранването на нашето бебето не прави изключение. Тук можеш да прочетеш, кога и как започнах захранването на моето бебе. Много майки се питат, как точно да започнат, с коя храна, колко голямо да е парчето, колко да бъде сварено. И тук естествено играе схемата проба - грешка. Както можеш да разбереш в Дневника на захранването, аз също не знаех, колко време ще отнеме на моркова, картофа или червеното цвекло да бъде сварено на пара. Но всичко се научава с опита. 
В тази статия съм събрала една компилация от снимки от интернет, на които са показани, колко големи да са парчетата в зависимост от възрастта на бебето. Правилото е такова: колкото по-голямо е бебето, толкова по-малки парчета. За разлика от традиционното захранване, където с нарастването на бебето се дават все по-големи парчета, при ЗВБ парченцата стават по-малки, за да се тренира пинсетния захват. Той се извършва между палеца и показалеца и ни позволява да хванем дребни предмети, като например отделни грахчета. В началото бебето може да държи храната си само в юмруче.
Това е една от най-разпространените снимки в нета, която показва как горе-долу да изглеждат парчетата в сравнение с показалеца на възрастна жена (предполага се, че майката е главният деец в захранването). Като правилото е, колкото пръст на възрастен, толкова и дебело парче, така че когато бебето го хване в юмруче, да стърчи отдолу и отгоре по малко. Също така на снимката са показани и кои може да са първите храни. Както виждаш на долния ред са показани грозде и боровинки, които са разделени на две половинки. В тази статия съм описала, кога е прието според различните представи да се дадат грозде, царевица и боровинки (тук).
Също така на снимката има и парче банан, което е отрязано по дължина. Бананът лесно се разделя на три такива парчета. Уви, той е доста хлъзгав и има и друг вариант да се даде, а именно с част от кората, за да може бебето да го държи в юмруче.   
 Кореноплодните, както и тези на розички като броколи и карфиол, са по-ясни, как трябва да изглеждат.
Ето още един вариант на първи идеи за бебешкото захранване. Тук крушата и авокадото са дадени с кората, за да не са толкова хлъзгави и да може бебето да ги задържи в ръка. Друго, което прави впечатление, е предлагането на яйце заедно с белтъка. Знаем, че много млади майки се притесняват да предложат белтък до късна възраст. 
На много от  снимките могат да се видят продукти, които "традиционно" при нас в България се смятат за алергени и се предлагат дори при ЗВБ в по-късен етап. Това например са яйца, млечни или бобови.
Една друга много разпространена снимка в интернет е тази, при която е показано в развитието на бебето, как могат да стават парчетата по-малки и кога може да се въведе прибор. И тук също е показано яйцето, заедно с белтъка.
Друг способ е да се види размера на детската ръчичка. Колкото по-голяма става тя, толкова по-малки са парчетата, а боровинките и гроздето вече са цели.
И така, надявам се, да не съм те объркала допълнително, а да стм внесла лека яснота с тази статия, кое, кога и как да се предложи на бебето. Важното е да знаеш, че някаква абсолютна схема не съществува. Единственото, което не се дава преди годинката е мед, заради опасността от ботулизъм, цели ядки, заради риска от задавяне и трябва да се внимава с всички продукти, за които има доказана алергия в твоето семейство по първа линия - това са майката, бащата, както и братята и сестрите на бебето. 
А на въпроса: Кои храни да предложим като първи? Отоговорът е винаги: Най-добре сезонни и регионални, тъй като те са откъснати най-скоро преди консумация, не са пропътували хиляди км и има по-голяма възможност да не са пръскани с хиляди химикали. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какаови мъфини с боровинки (8+ месеца)

Това е една лесна и вкусна рецепта за дечица. Мъфините хем са какаови, хем не са шоколадови и тежки. Много добър избор за празници или гости...