На тази рецепта (виж оригиналната рецепта тук) попаднах случайно в една група във фейсбук и реших да я изпробвам. Хареса ми, че е без захар и със сладък картоф, а той е на почит у нас. В оригиналната рецепта бисквитките са с брашно от овесени ядки, но аз реших да доупотребя едно оризово брашно, което имам отдавна. Самата рецепта я препоръчвам за в началото на захранването, но все пак е хубаво да се осведомиш за съдържанието на арсен в ориза, ако искаш да я правиш точно като мен. Освен това има и други видове безглутенови брашна, ако трябва да спазваш такава диета. Ако си въвела вече глутена във вид на коричка хляб, може спокойно да ползваш и друг вид брашно. Въобще рецептата може да се модифицира много. Освен това според мен вместо сладък картоф може да се използва и тиква.
Продукти:
1 голям сладък картоф (батат)
1 чаша оризово брашно
2 супени лъжици кокосово масло
пакетче чай от лайка
малко ким
Въпреки че вече нямаме проблеми със зъбите, слава Богу!, реших да изпробввах рецептата, както е описана в блога и да сложа пакетче чай от лайка при сваряването на картофа. Картофът се сварява бързо и за около 10тина минути е готов. За целта го обелих и нарязах. Ако го вариш цял, ще стане доста по-бавно.
Отцедих водата, изхвърлих пакетчето чай, смачках с вилица и оставих малко да изстине. Добавих маслото и брашното и хубаво обърках сместа. Направих на топка върху хартия за печене в тавичка и разстелих с точилка.
Разстелих като тесто около 5мм дебело, нарязах на някакви полу-квадратни формички и по мое усмотрение поръсих отгоре ким. Това се оказа чудесна идея и вкусово се връзва чудесно. Следващия път ще сложа кима директно в сместа.
Пекох на предварително загрята фурна около 15минути на вентилатор на 180 градуса и не бяха готови. Затова ги оставих само отгоре още около 5 минути на максимума на печката - 250 градуса. Като грешка отчитам това, че ги правих в тава, а не директно върху решетката на хартията за печене. Така отдолу не станаха хрупкави. Следващия път ще ги направя без тавичка, за да станат еднакви отгоре и отдолу.
Усещам, че това ще е една от редовните ни рецепти:)
И отново ги пробвахме, като този път кимът беше вътре в сместа:
И отново ги пробвахме, като този път кимът беше вътре в сместа:
Добър апетит!
Направих бисквитите, май по-мазнички станаха от първоначалната идея, ама вкусни!
ОтговорИзтриване