четвъртък, 24 май 2018 г.

Див копър с домати и маслини (6+ месеца)

 Една лесна, вкусна и много ароматна манджа, която е подходяща за бебета от 6 месеца. Както знаем, дивият копър е една от основните съставки с чайовете за кърмачки (обикновено в комбинация с ким и анасон) и против колики при бебетата. Именно това я прави особена подходяща манджа за кърмещите майки и за началото на захранването, когато може да се появи стомашен дискомфорт у някои бебета при въвеждането на новата, различна от мляко, храна. Лесна за приготвяне, тази манджа е и подходяща за всички майки с повече деца, които се чудят с коя ръка да четат книжка, да подреждат пъзел, да прибират пране и да чистят, докато сготвят обяда. И най-вече това е една бърза и полезна манджа. За всичко не ви трябва повече от 30 минути. Съдържа витамин C и А, фолиева киселина, калий, магнезий и калций.

Продукти:
2-3 грудки на див копър, наричан още резене или от английски фенел
15 чери домати или 4 големи
една шепа черни маслини, предварително леко накиснати, за да се обезсолят. Каламата са много подходящи, но може и с други видове.
Зехтин

Дивият копър се измива и се нарязва на парчета, не прекалено дебели. Доматите, ако са с твърда ципа, може да се попарят с гореща вода и да се обелят. Така са по-подходящи за бебеците. Нарязват се на малки парченца, ако са чери домати - на четири. Маслините предварително се обезсоляват, маха им се костилката и се разполовяват. В съд за печене, например йенска или керамична тавичка се слага малко зехтин и се добавят зеленчуците, като дивият копър е най-отдолу. Покрива се с  алуминиево фолио  или друг вид капак и се пече около 20 минути на 220 градуса в предварително загрята фурна. При желание се овкусява допълнително с черен пипер. 

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какаови мъфини с боровинки (8+ месеца)

Това е една лесна и вкусна рецепта за дечица. Мъфините хем са какаови, хем не са шоколадови и тежки. Много добър избор за празници или гости...