понеделник, 4 февруари 2019 г.

Две рецепти от книгата "Захранване, водено от бебето - лесно, съвременно, здравословно!"

В средата на 2017та година излезна на българския пазар първата и засега единствена книга за Захранване, водено от бебето. Книгата на Мария Нориега предизвика голям интерес и то с основание. В нея се разглеждат теми като най-новите препоръки за кърмене и захранване на бебето, съвременна схема за захранване на диетолога Стефан Клейнчес и естествено и кратък рецептурник с вкусна и здравословна храна, подходяща за цялото семейство. Има и доста полезна информация, свързана общо със захранването - сезонни плодове, хранителни групи, цветове на плодовете и зеленчуците, глутен и тн. 
"Захранване, водено от бебето - лесно, съвременно, здравословно!" се превърна в настолна книга за родителите, които са решили да последват принципите на най-естественото захранване на бебетата. В книгата могат да се прочетат и десетки разкази на майки, захранили в България по този начин. На мен тези разкази много ми харесаха - истински, мотивиращи, но и описващи някои трудности и даващи практични съвети. Книгата е полезна за всички родители, не само в частност за тези, избрали ЗВБ, като им осигурява едно ново виждане за захранването, в което се дава много повече свобода и най-вече съобразяване и с бебето. 
И така, реших да пробвах две рецепти от книгата на Мария Нориега. Това са мини пици от карфиол и едни запечени средиземноморски зеленчуци. 

Мини пици от карфиол
Снимките не са съвсем представителни, пък и аз май малко повече ги попекох:), но станаха много вкусни. И тъй като нашият татко прави нисковъглехидратна диета, тези мини пици се оказаха идеална алтернатива за цялото семейство.
Рецептата е лесна. За нея са необходими една глава карфиол, моцарела, фино смляни бадеми и жълтъци. Отгоре гарнирах, както е описано в рецептата с моцарела, доматено пюре и маслини. Рецептата може да намерите на страница 236 от книгата.
Тиквички, патладжан, картоф и домати на фурна
Тази рецепта е много лесна и вкусна. Зеленчуците се режат на шайби и се подреждат в тавичка, след което се пекат. Само патладжанът се осолява и изцежда предварително. 

Вече запечени.
Половината поръсени с кашкавал.


Д. на 7 месеца си хапва. За съжаление направи към патладжана и домата нещо като контактна алергия, която се прояви със зачервяване на бузите. Ще изчакам още малко, преди да му ги дам отново. Доматени сосове си хапва и не е имало проблем. 
В книгата могат да бъдат намерени много различни рецепти за огретени, кюфтета, крокети, пици, палачинки, гризини и други. Ако се чудите, дали да започнете да захранвате по този метод, тази книга ще Ви бъде от полза, защото тя е не просто наръчник на захранването, а водач и придружител в тази забавна мисия от родителството.
Книгата може да бъде закупена тук.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какаови мъфини с боровинки (8+ месеца)

Това е една лесна и вкусна рецепта за дечица. Мъфините хем са какаови, хем не са шоколадови и тежки. Много добър избор за празници или гости...