понеделник, 16 октомври 2017 г.

Кюфтета от червено цвекло (две рецепти 6+ и 9+ месеца)

Червеното цвекло е кореноплоден зеленчук, който се води предимно зимен зеленчук. Въпреки това първите грудки се вадят края на юли - началото на август. Традиционно се консумира в Източна Европа сварен в супи, например борш или  пресен, настъгнан на салати. В Западна Европа се разпространени и салати от варено червено цвекло, както и салати от листат му. Те имат вкус на спанак. Червеното цвекло е изключително диетично и полезно. Обаче трябва да се внимава да не се прекалява с консумацията му, тъй като може да съдържа голямо количество нитрати. Известно е с това, че понижава кръвното налягане и че има естествени багри. При по-обилна консумация се наблюдава оцветяване на урината и изпражненията, което е нормално и не е по никакъв начин притеснително. 
В нашето семейство ние обичаме червено цвекло и го ядем в различни ястия, на салати -пресни или варени, запечено като гарнитура само или с други зеленчуци.  
Тъй като П. беше захранена зимата, това е и едно от нещата, които опита първо (виж Дневник на захранването- пета част). 
Още тогава, на седем месеца, дадох за първи път червено цвекло. Уви, не го бях обработила достатъчно дълго и то остана по-твърдо. Въпреки това през следващите дни изпробвах една рецепта за кюфтенца от цвекло. Те бях приети сравнително добре. 
 Продукти:
картоф на пара или сварен 
червено цвекло на пара или сварено
Внимание!!! Трябва им различно време на обработка. Червеното цвекло става значително по-бавно.  
двата компонента се смилат и се оформят с пръсти като кюфтенца. На снимките имах изключително "революционен" подход да ги направя на скара, но всъщност стават по-добре на хртия за печене на предварително загрята фурна на 180° за около 15 минути. Пекат се на вентилатор и се отлепят от хартията чак, след като са изстинали. Едното кюфтенце го овалях  в брашно за проба. И двата варианта бяха приети еднакво добре. 

 "Ъпгрейднатият" вариант на тези прости кюфтенца за малки бебенца, с които могат да бъдат захранени, са кюфтетата с червено цвекло, които ги препоръчвам след 9тия месец. 

Продукти:
Картоф
червено цвекло
лук
яйце
магданоз
брашно - аз използвам брашно от спелта
мазнина
Отново картофът и червеното цвекло се обработват предварително на пара или се сваряват. След това се пасират.  Лукът и магданозът се нарязва на ситно. Всичко се обърква в една купа с едно яйце, сол по избор.
Кюфтетата се офермят и се овалват в брашно. В предварително загрят тиган се пържат. 


Ако не искаш да даваш пържено на детето си, същата рецепта е абсолютно пригодима за печка. Отново - 200° предварително загрята фурна, за около 20-25 минути на вентилатор. Поставят се оформените кюфтета върху хартия за печене като се капва по капка ьехтин върху всяко. 


Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какаови мъфини с боровинки (8+ месеца)

Това е една лесна и вкусна рецепта за дечица. Мъфините хем са какаови, хем не са шоколадови и тежки. Много добър избор за празници или гости...