неделя, 15 октомври 2017 г.

Примерно целогодишно меню (Тортиля с картофи и спанак и рецепта за бебешки ръчички)


Тортилята е вид испански омлет, който оригинално съдържа картофи, яйца и сол. Заедно с гаспачото и паелята, това е едно от най-разпространени испански, традиционни ястия. В някои варианти съдържа чесън, лук, зеленчуци или месо. 
Ще ти представя една неделна тортиля с картофи и спанак, която освен много вкусна, е и съвсем лесна за приготвяне. 
Поради обработката си с леко запържване не бих препоръчала тази манджа като една от първите за захранване. Ако се използвва пресен спанак, трябва да се има предвид, че той като листен зеленчук има опасност да залепне на небцето на бебето и на него да му е трудно да го премахне. В такъв случай е по-удобно да се използва замразен спанак, който е леко пасиран.  Въпреки това, това ястие е лесно за хващане и удобно за поднасяне към устата и може да бъде добър вариант на разнообразие на варените картофи. 
Продукти за три порции:

300гр варени картофи
180-200 гр пресен спанак. Тъй като сега не намерих пресен спанак, използвах замразен. 
3 с.л. олио или някаква друга мазнина
5 яйца
сол Тъй като ние я избягваме, може да се натроши бяло сирене отгоре или да се поръси с пармезан
Време за приготвяне - ако картофите са сварени предварително, 15 минути. 


Картофите се сваряват, обелват и нарязват на шайби. Яйцата се разбъркват. Спанакът се измива, изтръсква и се нарязва на не много ситно. В тиган се сипва мазнината и се загрява. Поставят се картофите. 

След като съвсем леко се запържват, се обръщат от другата страна и се поливат с разбърканите яйца. Отгоре се поставя и спанака. Всичко се оставя на котлона за около 10тина минути на средна температура. 


Аз поставих и капак отгоре, за да съм сигурна, че яйцата са сготвени. След това се нарязва на порции и се сервира топло. Както вече написах, може и със сирене. 
 Това е порцията на П., от която тя изяде 2/3 с бучка сиренце. 

Друг вариант на тази тортиля е с метална форма за мъфини. Става като изпечени омлетчета - вкусно, бързо и ефектно. Освен това и много удобно за хващане от малки ръчички. 
 Първо сложих сварените картофи.
 Отгоре полях със смес от яйце и спанак. Във формичките се поставя малко мазнина и след това се сипват продуктите с по едно картофче вътре. Аз използвах кокосово масло за мазнина. Пече се около 15-20 мин. на 180°. Аз бих я дала като рецепта за 8+ месеца.
 За възрастните и голямото дете рендосах кашкавал.



 Готовииии. Старт!






ДОБЪР АПЕТИТ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какаови мъфини с боровинки (8+ месеца)

Това е една лесна и вкусна рецепта за дечица. Мъфините хем са какаови, хем не са шоколадови и тежки. Много добър избор за празници или гости...