Тъй като често бивам питана, защо не предлагам рецепти и за по-малките, тези на 6 и на 7 месеца, сега ще ти представя една основна рецепта за печени зеленчуци. Като цяло досега не съм поствала "рецепти" за най-малките захранващи се, защото тези рецепти са толкова базови, че не ги смятам точно за такива. В началото на захранването на П., както можеш да проследиш и от дневника, аз давах зеленчуците предимно в чист вид, например нарязани на лентички и сварени или приготвени на пара. В последствие започнах да ги смесвам във вид на кюфтенца и мъфини, както и да правя тип гювечи или просто запечени зеленчуци на фурна с риган и малко мазнина. Точно такава рецепта, тип идея за първите месеци, ще ти предложа и сега.
Това е лесна рецепта, която може да варира спрямо това, което има в хладилника ти и може да се поднесе на цялото семейство като основно или като гарнитура. Кореноплодните са в сезон през есента и зимата. Някои от тях, като тиквата, червеното цвекло и др. дори не са кореноплодни, но аз ги слагам в тази категория мислено, защото са есенно-зимни зеленчуци, които правя на гювечи, крем супи или просто запечени на фурна.
Продукти:
Целина
Сладък картоф
Два вида морков - жълт и лилав (естествено, че можеш да използваш нормален оранжев морков. Във вкуса си не се различават много, просто изглеждат по-готино)
Пащърнак
Брюква
Червено цвекло
Възможни варианти - земна ябълка (гулия), тиква, обикновен картоф, корен от магданоз, черен корен. Само внимавай, защото тиквата например става доста по-бързо мека, отколкото цвеклото.
Лилавият морков! |
Добавям риган и мазнина и хубаво ги размесвам. В случая беше олио от рапица, но съвсем подходящо е и слънчогледово.
Накрая червеното цвекло пуска своя цвят и всичко става розово:) Обаче се получи страшно вкусно!
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар