събота, 17 март 2018 г.

Аспержи - две рецепти (7+ месеца)

Съвсем скоро идва нов сезон - пролетта, а с нея идва и сезонът на аспержите. 
ВНИМАНИЕ! Сезонът на пресните аспержи е само от средата на март до края на юни. През останалите сезони могат да се купят консервирани в буркани или евентуално замразени, въпреки че такива не съм виждала никога. Всички други месеци са от парници и евентуално с много торове и нитрати. Яде се частта, която е под земята. При зелените се взима тази, която вече се е показала над земята. Ако усетите промяна в миризмата на урината на детето или на Вашата, не се притеснявайте, това е нормално. 
1. Малко история
Днешните аспержи произлизат от диви такива, които са били разпространени в миналото в регионите на Средна и Южна Европа, Западен Сибир и Северна Авфрика. За родината на аспержите се смята Средноморския регион. Като зеленчук и билка аспержът е известен от хилядолетия. Предци на днешния асперж са давани при кашлица, проблеми с пикочния мехур и отоци още преди 5000 години в Египет, а после в Древна Гърция и Римската империя. В днешно време най—големият производител на аспержи в Европа е Германия, като в света е на четвърто място. Преди нея са Китай, Перу и Мексико. Други големи производители в Европа са Испания, Италия, Франция и Холандия.
 2. Как се разпознава качеството на аспержите? Има различни категории, като първо качество са с дебелина в диаметъра между 12 и 16мм. Качество 1+ пък са между 16 и 26мм. Зелените могат да бъдат по—тънки, а главата им е леко отворена, заради въздействието на слънчевата светлина.
3. Как се приготвят аспержи?
Обикновено аспержите биват варени, по—рядко приготвени на пара, печени или пържени. При подготовката им трябва белите и лилавите да бъдат обелени, защото кората им е богата на фибри и фазери и става на конци. Беленето започва под главата им, в посока края на аспержа. При свежи аспержи трябва около 1см от долния край да бъде отрязана, защото може да бъде горчив или прекалено твърд. Зелените аспержи не се белят, най—много най—долната 1/3 от тях. 
Обикновено аспержите се приготвят на крем супа, сварени се заливат с различни млечни сосове, като сос Холандез, от тях се приготвят бульони за супи, могат да бъдат увити и изпечени/изпържени с бекон и др.
Аспержите съдържат средно 2,26% протеини, 0,31% мазнини, 0,47% въглехидрати, вода, фосфор, целулоза и др. Заради високото си съдържание на калий се водят за естествени диуретици. Освен това на 100гр съдържат:
  • 4мг натрий
  • 210мг калий
  • 20мг калций
  • 20мг магнезий
  • 45мг фосфор
  • 1мг желязо
  • 500 I.E. витамин А
  • 0,11мг Витамин Б1
  • 0,12мг Витамин Б2
  • 20мг Витамин Ц
  • 2,5мг Витамин Е
 4. Интересни факти
При консумация на аспержи се отделя специфична миризма в урината. Причинител на това е аспарагусин киселината, която се съдържа в аспержа, която при около 40% от хората се разгражда на съединения, съдържащи сяра. Обаче не всички хора могат да подушат тази миризма. Някои хора страдат от мутация на ген, отговарящ за обонянието и не могат да възприемат някои аромати, сред които и този.  Друг интересен факт е, че едно време аспержът се е консумирал изключително и само с пръсти. Тогава приборите са били от сребро и ръждаваема стомана, а серните съединения в аспержа са влизали в реакция с тях. Именно затова яденето на аспержи с ръце не е наранявало етикета и се е смятало за нещо нормално. Днес естествено се използват за него нож и вилица. Поради формата си е много удобен за хващане пръсти и това го прави и изключително популярен сред ЗВБ бебетата.
  
         Рецепта за печени зелени аспержи с домати и моцарела (7+ месеца)
Продукти за две порции:
около 500 гр свежи зелени аспержи
3 супени лъжици оцет
3 супени лъжици олио по избор (най-добре зехтин за готвене)
кимион, сол и пипер по избор
1/2 връзка прясна мащерка, може и суха
15тина чери домати
125 гр моцарела

Печката се загрява на 180 градуса. Аспержите се измиват. Долната 1/3 от стъблото се обелва, при нужда се отрязва, ако е много твърда.  Слагат се във форма за печене и се посипват с оцета, олиото, кимиона и по избор солта и пипера. Разбъркват се и се пекат около 15 минути на 180 градуса.
Междувременно моцарелата се нарязва на малки кубчета, а чери доматите се разполовяват. Доматките се слагат върху аспержите с отрязаната страна отгоре. Посипва се обилно с мащерка и се пече още 15 минути.


След като се извади се разпределят нарязаните на кубчета моцарелки равномерно. Те ще се разтопят от топлината на зеленчуците и нямат нужда от допълнителна обработка. Сервира се с хляб. 


 Крем супа от зелени аспержи с карамелизирани чери доматчета ( 7+месеца)

Това е една много вкусна и ефетна супа, но в отигиналната си рецепта не става за бебета, тъй като съдържа захар и семки. Все пак су;пата може да бъде направена за цялото семейство, а на бебето да се даде парче хляб, което да топи в пасираната част на супата без украсата ѝ. За приготвянето й трябва да си отделите около един час и да действате бързо.

Продукти за две порции:
500 г зелени аспержи
50 г краве масло
1 голям картоф (или 2 по-малки)
6 чери доматчета
1 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкус
слънчогледови семки
вода


Аспержите се режат на три части. Долната, най-твърда част (около 1/4 от стъблото) се обелва и се нарязва. Слага се да поври малко в 400 мл вода със сол и след това се пасира.
Горната част (около 4 см) се отрязва и се оставя настрана. Тя ще ни трябва за украса. Средната част от аспержите се нарязва на парчета (през 1 см), които се слагат в тенджера с част от разтопеното масло (25-30 г) и обелените и нарязани на кубчета картофи. Овкусява се със сол и черен пипер.
 След като аспержите омекнат леко, в тенджерата постепенно се долива от пасираните дръжки на аспержите, докато сместа заври. Накрая се добавя цялото количество пасирани аспержи и се оставя да ври около 15 минути, на слаб огън, след което всичко се пасира.
Слънчогледовите семки се запичат за кратко в загрят тиган, без мазнина, така че да не почерняват и се изваждат. В същия тиган се добавят останалото масло и връхчетата на аспержите, и се оставят да се задушат за около 8-10 минути. През това време чери доматчетата се разполовяват. Връхчетата на аспержите се изваждат и в същия тиган, върху останалото от задушените връхчета на аспержите масло се сипва 1 лъжичка захар. След като захарта се разтопи, се слагат половинките на чери доматчетата с разрязаната част надолу. Запържват се леко, като се внимава да не изтече сокът им.
 Супата се сипва в чинии и се аранжира с доматчетата, връхчетата от аспержите и слънчогледовите семки.  

ДОБЪР АПЕТИТ!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какаови мъфини с боровинки (8+ месеца)

Това е една лесна и вкусна рецепта за дечица. Мъфините хем са какаови, хем не са шоколадови и тежки. Много добър избор за празници или гости...