понеделник, 14 януари 2019 г.

Екологична грижа за зъбите

Д. на 7 месеца с бамбукова четка за зъби.
Грижата за зъбите на децата е една много свързана със захранването тема. И друг път съм говорила, колко е важно да се започне с измиването още от първото млечно зъбче. Хигиената на млечните зъби е от основно значение за израстването на здрави постоянни.
Измиването трябва да започне още с първото зъбче. Освен почистване, това създава и добър навик в детето. Което не означава, че на три години няма да се крие и да крещи срещу вас и четката. :) Но всичко с времето си. Всички тези навици са за цял живот. 
На П. двете първи зъбчета се появиха почти едновременно, без да плаче или да има друг дискомфорт. Тогава купих веднага четка, естествено това, което се продава в магазините като масово - пластмасова. Тук може да видиш. Дъвченето на четката обаче при децата е доста интензивно, освен това производителтие на четки препоръчват смяна на четката на всеки 3 месеца както за възрастен, така и за дете. По моя сметка това са си по четка на всеки два - три месеца в годината или общо средно 5 четки годишно на човек в семейството. От нашето тричленно, а вече и четиричленно вече имаме числото 16-17-18 четки годишно.Освен екологичната част, която изплува на първа линия, интензивното дъвкане от полумека пластмаса, откъртва миниатурни парченца, които ние, демек децата, поглъщат. Достра неприятна мисъл, нали?
В интернет, предимно в чуждестранни, но вече и в доста български сайтове, блогове и информационно канали се говори за замърсяването на природава, за прекаленото използване на пластмаса, опаковки и тн. Тук може да прочетеш от сайта на Грийнпийс. Вече има и различни течения сред хората като Нулев отпадък, Zerowaste и тн. Аз също винаги съм си мислила, че се старая достатъчно да не замърсявам. Но ето, че имаше още стъпки, които можех да предприема. Тъй като това е блог за захранването, няма да споменавам другите стъпки, които предприех в тази насока. 
Искам децата ми да се научат да опазват природата и дивия свят. Искам и да намаля товара от замърсяването, който нашето поколение оставя на бъдещите, тоест моите деца. И така, темата за намаляването на боклука, на личната консумация на пластмаса е доста дълга и тук няма повече да я продължавам. Има достатъчно информация на всякакви езици, има групи във Фейсбук и тн.
Още преди да се роди Д. смених нашите четки с бамбукови и бяха добре приети от П. Има детски варианти, цветни, само кафяви, с животинки по тях, гладки, кръгли, плоски, с мек или твърд косъм. Като цяло има всякакви вече за всеки вкус. Производството им започва да става по-масово и се напасва на различните изисквания на потребителите.
На 6 месеца на Д. му избиха първите две зъбчета отдолу. Този път с температура, неразположение, мрънкане и всичко, както си му е по реда. Голяма драма. На 8,5 месеца вече има 4 - две отгоре и две отдолу. Още се ползва първата четка от бамбук. 
И така, цялото това беше един опит за мисъл в посова опазване на природата и здравето на децата.
Още неща искаш да научиш, разбереш? 
Потърси в интернет теми като многократни пелени или непластмасови кутии и шишета за храна и вода, с които може да храниш бебето си навън, като тази тук. Или пък домашно смути, което си носиш в силиконово шише навън, а не ползваш еднократните т.нар. "паучове". Като това тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какаови мъфини с боровинки (8+ месеца)

Това е една лесна и вкусна рецепта за дечица. Мъфините хем са какаови, хем не са шоколадови и тежки. Много добър избор за празници или гости...