петък, 26 октомври 2018 г.

Дневник на захранването (Д. на 6 месеца 2-ри, 3-ти и 4-ти ден)

След първоначалния фурор реших да давам по реда различни зеленчуци и да слагам бебето на масата заедно с нас винаги, когато и ние ядем. Уви, досега освен първата вечер, когато беше в добро настроение, вечер не се е удавало да яде, а просто пробва и после бързо започва да мрънка и киселее, да хвърля и да маже. Тогава му мия ръчичките и лицето и го оставям на пода. Доста често и там не иска и ние се редуваме да го държим при нас в скута или на ръце, докато се наядем. Трябва да изместя вечерята малко по-рано, но в различните дни от седмицата имаме различни ангажименти. С първото дете не беше така, тъй като тогава събразявах целия ни план спрямо нейния режим. Сега обаче, Д. трябва да се напасва на нас и най-вече на режима и настроенията на сестра си. 
През втория ден от захранването реших да направя зеленчукова супа и от нея да дам на бебето няколко зеленчука - картоф, пащърнак и зелена чушка.
Процедирах както и предния ден - първо обелих зеленчуците за бебето и ги направих на пара, а след това на загрятия котлон в същата тенджера приготвих супата. 
Фурорът настъпи, когато Д. взе чушката - много му хареса и на следващия и по-следващия ден намерихме доказателства в пелената (за промяната на изпражненията прочети тук). 
Мамо, почти съм готов с храненето!
Пащърнакът май не беше вкусен, а картофът - не знам....съ сигурност намачкан. За вечеря имаше отново същите картоф и пащърнак, а като ново - банан, който си разделиха със сестра си. Нишки банан също бяха забелязани в пелената на следващия ден. 
На следващия ден Д. беше с нас чак следобед, защото по обед беше изморен, а следобед имахме гости, за които приготвих печени дюли и ябълки, отгоре с мед. Естествено за Д. бяха без мед. 
Мацаница
Голямо смукане и лигавене падна. Той много хареса и двата плода, които при печене стават меки и сочни. За вечеря пак имаше от тях + едно парче тиква, но тук той вече беше доста уморен от гостито и не хапна нищо. 


На четвъртия ден отново бяха предложени нови храни и това бяха - за слеобедна закуска печена ябълка и дюля и едно парче жълто киви, което обаче се оказа прекалено хлъзгаво. На вечеря имахме броколи на пара за цялото семейство като гарнитура към пържоли за възрастните и зелена салата с авокадо. За Д. имаше авокадо и броколи, но той отново беше изморен и прояви частичен интересен към авокадото, което бях оставила нарочно с част от кората, за да е по-лесно за хващане. 

Утре продължаваме с хляб, сладък картоф, картоф, морков, банан и пъпеш:)

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какаови мъфини с боровинки (8+ месеца)

Това е една лесна и вкусна рецепта за дечица. Мъфините хем са какаови, хем не са шоколадови и тежки. Много добър избор за празници или гости...