събота, 3 ноември 2018 г.

Дневник на захранването (Д. на 6 месеца, първите 10 дена)


Както писах вече предишните дни, започнахме захранването на Д., който на 21ви октомври стана на 6 месеца. Тук можеш да видиш, как протече първият и следващите дни. Захранването протича добре. Като цяло досега имаше само 2-3 пъти закашляне, при което той е успяваше съвсем самичък да избута напред малко по-голямо парче и да го изплюе. Още след първия ден имаше доказателства в пелената на другия ден, което като цяло е рядко срещано при този тип захранване. Повечето бебета не успяват първите дни, а дори и седмица-две да преглътнат нещо, което обикновено води до разколебаване родителите и до несигурност, дали са избрали правилно този метод. Тъй като ние имахме точно такъв случай в началото на захранването на голямата дъщеря, бяхме подготвени и сега да не видим малки парченца в пелената, но Д. се оказа, че хапва с апетит, а като види кака си е съвсем ентусиазиран и се опитва да я имитира. Естествено от предложените му плодове и зеленчуци, предпочиташе плодовете и тестените, което не ме учудва. Все пак често откривах в пелесните му разни чушки, моркови и тн.
В следващите дни разширихме менюто като отбирахме неща, които би могъл да яде и комбинирахме така нашата храна, че да става и за него. Или поне част от нея. Например паста от брашно от грах, тъй като за грах той е малък. 

  Печени кореноплодни зеленчуци
Рецептата съм я публикувала много пъти в различни групи. Може да се види и в този блог тук.  
Неговата порция е в единия край, нарязано на пръчици - сладък картоф, картоф, морков. Отгоре е полято с олио, има още лук, чесън и риган. И като добавка домашен пшеничен хляб. За първи път глутен!
Този ден хлябът и сладкият картоф бяха на почит. 

                 Яхния от зелен фасул
За Д. отделих малко зелен фасул преди да бъде овкусено и добавено всичко останало. Освен това, за да не е така постно:) му дадох и парче манго. Както можеше да се очаква мангото беше осмукано цялото. 
ЪЪЪЪ, както сте ми дали?!
Трениране на пинсетния захват.
МММ, нями-нями. 








                 
                       
       Паста с пилешко и зеленчуци
Обикновени био пшеничени фусили, които са лесни за хващане от малката ръчичка. Броколи, пилешко, чушка на пара. Морковите, лукът и чесънът са леко задушени, към тях прибавена царевица от консерва. Д. получи паста, чушка, пилешко и броколи. За вечеря имаше същото, но и едно парче хляб. 
                   
Чушките бяха пробвани. Броколите - хвърлени. Пастата доста опитана, пилешкото - осмукано, като от него се закашля и изплю едно парченце. Власинките на месото понякога са доста дразнещи за бебешкото небце. 
                    
П., която изяде цялата чиния и поиска и допълнително. 
                    
 На вечеря беше пробвано броколи и хляб. Другото беше просто мачкано и хвърляно на пода. Като цяло вечерите не са много успешни. Бебето е доста по-нервно и стои по-кратко на столчето. Търпението му се изчепва бързо. Денят е към края си и то просто е много уморено. 
                     
 Мацаница;)




И ето един пример за следобедна закуска със слива:
                      
 Искам да ви окуража да не се отказвате при първите неуспехи и да имате повече доверие в децата си!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какаови мъфини с боровинки (8+ месеца)

Това е една лесна и вкусна рецепта за дечица. Мъфините хем са какаови, хем не са шоколадови и тежки. Много добър избор за празници или гости...